Hoofdbeeld vroegdiagnostiek NKI onderzoek
123

Onderzoek naar vroegdiagnostiek

Als je kanker vroeg opspoort, is de behandeling vaak minder zwaar en de kans op genezing groter. Momenteel ontdekken we de ziekte vaak pas in een laat stadium, zodra iemand klachten krijgt. Daarom onderzoeken we hoe we kanker eerder kunnen opsporen.

Voor sommige vormen van kanker bestaan al manieren om ze vroeg op te sporen. De bevolkingsonderzoeken gebruiken die om borst-, darm- en baarmoederhalskanker vroeg te ontdekken. Die screenings zijn waardevol, maar grootschalig en kostbaar en alleen toegankelijk voor bepaalde leeftijdsgroepen. Bovendien zijn de onderzoeken niet altijd prettig en ontdekken ze ook weleens afwijkingen waarvan onduidelijk is of ze behandeling nodig hebben.

Binnen het thema vroegdiagnostiek onderzoekt het Antoni van Leeuwenhoek daarom hoe we screenings naar kanker veel gerichter kunnen maken. Screening op maat dus, waarbij we beter weten welke mensen we intensiever moeten screenen en wie dat minder of niet nodig hebben. Door op grote schaal gegevens zoals erfelijke kankerrisico’s op basis van DNA van mensen te onderzoeken, willen we bepalen wie er baat zal hebben bij zo’n regelmatige controle en wie niet.

Onze artsen en onderzoekers werken nauw samen met ons AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek. Samen dragen zij bij aan betere overlevingskansen, minder zware behandelingen en toegankelijke zorg in de toekomst.

Marjanka Schmidt
“Met ons onderzoek naar nieuwe vormen van vroegdiagnostiek willen we ervoor zorgen dat patiënten in de toekomst minder intensieve behandelingen nodig hebben, en een grotere kans op overleving.”
Marjanka Schmidt